09 dubna 2006

Turecko - Kappadokie


Kappadokie so rozkládá ve vnitrozemí Turecka obklopena dnes vyhaslými sopkami. Tato pozoruhodná krajina byla a stále je formována erozí sopečných usazenin a zárověň lidskou činností. Lidé zde žijí souvisle již několik tisíc let, sopečné usazeniny jsou velmi úrodné. Ve skalách, ale i v zemi jsou vytesány pradávné příbytky a labyrinty úkrytů. Na obrázku je vidět blízké město Göreme, kde jsme také bydleli. Na obzoru se tyčí jeden z vyhaslých vulkánů, ještě pokrytý sněhem.

Kappadokie a její podzemní města vznikala už asi 2000 let před naším letopočtem, kdy zde žili Chetité. V 1. tisíciletí našeho letopočtu patřila pod nadvládu Římské říše a později Byzantské říše. Probíhaly tudy důležité obchodní cesty mezi východem a západem. V dobách vpádu cizích nájezdníků se místní obyvatelé schovávali ve skalách a v podzemí, kde mohli přežít i několik měsíců. Na stěnách některých příbytků lze dodnes nalézt i původní malby. Některé znázorňují chetitské motivy, jiné pozdější pocházející z dob raného křesťanství. Podle jedné z teorií mohla být tato, či podobná krajina a události v ní z období raného křesťanství inspirací pro autora poslední knihy Nového Zákona - Zjevení sv. Jana.

Podzemní města byla v dobách vpádů jako ukrýty používána až několikrát za život jedné generace. Podívali jsme se do veřejnosti zpřístupněného podzemního města ve vesnici Derinkuyu. V prvních dvou podzemních patrech byly kdysi pravděpodobně stáje pro zvířata, v hlubších patrech pak obytné místnosti, kostel, skladiště, společenské sály, studny. Patra jsou prošpikována ventilačními šachtami a přístupové cesty mezi patry se i dnes mohou uzavřít obrovitými kruhovými balvany zasunutými ve stěnách.

Žádné komentáře: