19 dubna 2006

Turecko - Kappadokie 2 aneb kterak organizovaně cestovati


I když cestování po vlastní ose jen s mapou a průvodcem má své kouzlo, využili jsme v Göreme nabídky místní cestovní kanceláře Yama Tour a vydali se na jednodenní okruh zajímavými místy tohoto kraje.
Majitelé panzyonu, kde jsme bydleli, kamarádí s touto cestovkou a krom celodenního výletu nám nabízeli kulturní večer s večeří a s vířícím dervišem (tanečník dělá asi čtvrt hodiny piruety aniž by z toho pozvracel nebo se mu motala hlava). Nebo let balónem při východu slunce. Nicméně jsme zvolili celodenní výlet a slevili nám z 50 na 40 YTL na osobu (asi 800 Kč).

Do mikrobusu se spolu s námi vtlačili další turisté z celého světa, kteří cestovali podobně jako my. Mladý pár australanů, mladý pár američanů, my z Česka, a aby byl vzorek turistů reprezentativní, ještě pět Japonců. Zastoupeny 4 kontinenty :-)
V rámci výletu jsme poobědvali v kaňonu Ihlara, kde se podobných a větších skupinek turistů sešlo poměrně značné množství. Pivo - pravé plzeňské z Efesu - teklo proudem. Mimojiné se toto pivo umístilo v roce 1996 na třetím místě ve světové soutěži piva v kategorii plzeňských - evropského typu. www.beertown.org
Krom oběda v kaňonu jsme navštívili ještě další zajímavá místa včetně podzemního města, zbytku byzantského kláštera v Selime a porcelánky v Avanosu.

Prováděl nás turecký průvodce. Celkem slušně mluvil anglicky. Z česka znal některé fotbalisty a dokonce česku fandil při mistrovství Evropy. Projevil jsem se jako fotbalový analfabet a nemohl kontrovat nějakými fotbalisty z Turecka. Na hokej se nechytal. Ten se v těchto jižních státech moc nehraje. V porcelánce se k nám dokonce připojil jiný Turek, který si odvedl Japonce stranou a spustil na ně jejich mateřštinou.

Žádné komentáře: